Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

VISSCHER VISHANDEL DE

Emiclaerhof 236
3823ET, AMERSFOORT
Telefoon: 033-4563829
meer info >>
3.5Km

VISSPECIAALZAAK RU-VIS

't Plein 37
3831CR, LEUSDEN
Telefoon: 033-4941781
meer info >>
6.2Km

RUISVIS

Palingweg 15
3751BJ, BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
Telefoon: 033-2981938
meer info >>
8.7Km

FISH 4 YOU

Zanglijster 12
3752MH, BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
Telefoon: 06-51709293
meer info >>
8.7Km

DIERMEN GEBR VAN

Palingweg 7
3751BJ, BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
Telefoon: 033-2985787
meer info >>
8.7Km


Hollandse Nieuwe informatie

Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.